Τα παιδιά και οι νηπιαγωγοί του 2ου και 3ου Νηπιαγωγείου Καλυθιών σας καλοσωρίζουν στην ιστοσελίδα μας !!!

Κεντρική σελίδα

Σύνδεσμοι

e-Κιμωλία

 

1 2 3

mapkalitheas.jpg (47020 bytes)

ΚΑΛΥΘΙΕΣ

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλυθιές, βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νησιού σε απόσταση 15 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Η παλιότερη γραπτή αναφορά για την περιοχή είναι το 1474 και το χωριό αναφέρεται με το όνομα Calathies ή Calaties, κατά μια εκδοχή από το φυτό κόλυθος ή κολυτέα που ευδοκιμεί στην περιοχή. Σήμερα στις Καλυθιές βρίσκεται το κτίριο του Δημαρχείου, λειτουργούν κέντρο υγείας, γραφείο των ΕΛΤΑ, πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, Δημοτικό Σχολείο, 1 ολοήμερο Νηπιαγωγείο και 2 πρωινά, 2 Παιδικοί σταθμοί, Γυμνάσιο, γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, ραδιοφωνικός σταθμός και το συνεταιριστικό ελαιοτριβείο.

.

photo1.jpg (38156 bytes)

ΦΑΛΗΡΑΚΙ

Το Φαληράκι βρίσκεται στην άλλοτε "Ζώνη της Αρχαίας Πόλης Ιαλυσού" και ο υφήμενος κόλπος ήταν στην αρχαιότητα προνομιούχος Ναυτικός Σταθμός. Το Φαληράκι σήμερα είναι μία από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του νησιού, με την καλά οργανωμένη παραλία μήκους πέντε χλμ και με δυνατότητες φιλοξενίας- αναψυχής πάνω από 25.000 ατόμων. Στο Φαληράκι επίσης υπάρχουν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού μικρών πλοίων και θαλάσσιων σπορ.

 

photo2.jpg (18302 bytes)

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ρόδου στον τουριστικό στίβο της Μεσογείου, είναι αναμφισβήτητα η υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, που διατηρείται ακόμη αν και απειλείται από τις συνεχιζόμενες καταστροφές των δασών. Εκτός από το συνδυασμό δασών και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος, που από μόνος του είναι καταλυτικός, στη Ρόδο υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές φυσικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος με διεθνή σημασία και αναγνώριση.

Άλλες περιοχές που αποτελούν σημαντικούς βιότοπους σπάνιων ειδών είναι
η περιοχή γύρω από την Ιερή Μονή Αγίου Ιωάννη όπου χάρη στην τεχνητή λίμνη, λειτουργεί ήδη ως χώρος δασικής αναψυχής, χωρίς ωστόσο να έχει προβληθεί στο βαθμό που του αξίζει.
O κόλπος Λαδικού, χαρακτηριστικό του οποίου είναι οι ιδιαίτεροι θαλάσσιοι γκρεμοί. Ας σημειωθεί ότι στην αρχαιότητα το επίπεδο της θάλασσας ήταν υψηλότερο κατά 4 μέτρα.
Το άλσος της Καλλιθέας που φιλοξενεί τις ομώνυμες θέρμες. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας.

ΚΛΙΜΑ

Το καλό μεσογειακό κλίμα συντηρεί το καλοκαίρι για πέντε τουλάχιστον μήνες (Μάης-Σεπτέμβρης) και το photo4.jpg (20467 bytes)διατηρεί δροσερό και ξηρό. Χαμηλή υγρασία, συνεχής σχεδόν ηλιοφάνεια, βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι και θερμοκρασία γύρω στους 30 οC είναι τα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού στο νησί και αποτελούν ένα από τα τουριστικά θέλγητρά του. Το πέρασμα στη βροχερή περίοδο του χειμώνα γίνεται μάλλον απότομα. Η συχνότητα των βροχοπτώσεων το χειμώνα φτάνει συνήθως το 85%, η θερμοκρασία όμως σπάνια πέφτει κάτω από 8 οC. Στην περιοχή Καλυθιών - Κοσκινού - Ψίνθου αντίθετα, τα επιφανειακά πετρώματα είναι διαπερατά ενισχύοντας τα υπόγεια ύδατα

 

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ : ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ

Με την εφαρμογή του προγράμματος «Ι. Καποδίστρια» για την ανασυγκρότηση του Α Βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης οι κοινότητες Καλυθιών, Κοσκινού και Ψίνθου συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το Δήμο της Καλλιθέας.

Πληθυσμιακά είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δήμος ανάμεσα στους δέκα που έχει το νησί της Ρόδου. Η αύξηση του πληθυσμού του Δήμου ήταν κατά μέσο όρο 62,26% για τη περίοδο 1991-2001, ενώ για το Ν. Δωδεκανήσου ήταν 16,57% για την ίδια περίοδο, για την Περιφέρεια 17,08% και για το σύνολο της χώρας υπήρξε μείωση του πληθυσμού κατά 0.07%.photo3.jpg (12159 bytes)

Στα όρια του παρατηρείται μια άνιση χωρική κατανομή του πληθυσμού, μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται συγκεντρωμένο στη Κοινότητα των Καλυθιών, που περιλαμβάνει τον παραθαλάσσιο οικισμό Φαληράκι. Κατά τη χρονική περίοδο ‘71-‘81 οι τρεις κοινότητες γνωρίζουν σημαντική αύξηση (κατά μέσο όρο 70%) με πρώτη την Κοινότητα Κοσκινού, ακολουθούν οι Καλυθιές και τέλος η Ψίνθος. Κατά τη δεκαετία ‘81- ‘91 τα Κοσκινού μειώνουν το πληθυσμό τους κατά 17,4%, ενώ οι Καλυθιές συνεχίζουν να αυξάνονται, με μικρότερο ρυθμό από την προηγούμενη δεκαετία και φτάνουν τους 3.234 κατοίκους, αποτελώντας το μισό πληθυσμό του νέου Δήμου.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Κύριος τομέας απασχόλησης είναι ο τουρισμός και οι σχετικές με αυτόν υπηρεσίες.. Στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και οι κατασκευές (οικοδομές, οδοποιία, ξενοδοχεία) αποτελούν τον κυριότερο κλάδο. Στον τομέα αυτό απασχολείται περισσότερο από τα τρία τέταρτα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σαν ποσοστό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.

Κεντρική σελίδα ]

Τηλέφωνο & ΦΑΞ :2241085800,  e-mail : mail@2nip-kalyth.dod.sch.gr

Καλυθιές Ρόδου, ΤΚ 85105

Τελευταία τροποποίηση: 22/11/07   webmaster  naggelinios@yahoo.grargiroun@yahoo.gr
Δείτε τα Στατιστικά μας